Mananastir Janja-Manastir Banja

Jednodnevni izlet: Zlatarski Biseri – Mananastir Janja-Manastir Banja

Manastir Janja, s geografskim položajem u oblasti Starog Vlaha, nalazi se u selu Rutoši u Opštini Nova Varoš, i graniči se sa selima Seništa i Radoinja. Manastir pripada Eparhiji Mileševskoj i posvećen je Pravednim roditeljima, Presvete Bogorodice, Joakimu i Ani. 

O samoj crkvi na levoj obali Uvca, njenom ktitoru i vremenu nastanka malo se zna. Na temelju arhitekture i crkvenog mobilijara, pretpostavlja se da je nastala verovatno sredinom ili krajem XV-og veka, a da je stradala krajem XVII-og veka. U Jevanđelju manastira Žitomislić u Hercegovini, kaže se da je ova knjiga iz manastira na Uvcu i navodi se 1671. godina .U epskim pesmama, još iz doba Nemanjića i narodnom predanju, pominjana je kao "crkva Janja u Vlahu Starome". 

U okviru projekta "Na svetim vodama Lima", ekipa stručnjaka iz Narodnog muzeja u Užicu, započela je 5. jula 1993. godine arheološka istraživanja na lokalitetu crkve Manastirine, u imanju Gospodina Sretena i Petronija Gordića - Pinjevića. Tom prilikom je, u jednobrodnoj građevini, osnove 9,30 metara sa 6 metara, ispod Janjine stene, pronađena časna trpeza od mermera sastavljena iz tri elementa, delovi svećnjaka i polijeleja, fragmenti keramičkih posuda, dok su na zidovima u donjim zonama otkriveni ostaci fresaka. 

Obnova manastira Janja počinje 02. oktobra 2008. godine, Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio vladika Eparhije Mileševske sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije Mileševske. Na Bogojavljenje 2011. godine, podignuti su i osveštani krstovi manastirskog hrama, nakon čega se započelo s izvođenjem završnih radova na fasadi hrama i uređenju enterijera. Ikonostas i polijelej je oslikao ikonopisac i freskopisac Gospodin Ivan Kovalčik Mileševac iz Novog Sada. Zalaganjem igumanije Justine (Petković), uz materijalnu pomoć Gospodina Nebojše Grujovića preduzetnika iz sela Rutoši, i novčanim prilozima verujućeg naroda Seništa, Rutoši i Radoinje, urađen je najveći deo radova na manastirskoj crkvi. Manastiru Janja je, nakon 400 godina, vraćen prvobitni izgled dana 22. jula 2012. godine, kada je osvećen. 

Manastir Banja.Manastir sv. Nikole u Banji kod Priboja na reci Lim jedan je od najstarijih u Raškoj oblasti. Tokom, skoro deset vekova postojanja, ovaj manastir je jedno od najznačajnijih središta srpske duhovnosti. U njemu je 1219. godine Sveti Sava uspostavio jednu od prvih šest episkopija osamostaljene Srpske Pravoslavne Crkve i za prvog episkopa postavio svog najboljeg učenika iz Hilandara, Hristofora. 

Ovaj manastir je bio i mauzolej znamenite vlastelinske porodice Vojinovića, imao je u svom sklopu bolnicu, školu, nekoliko puta je rušen i obnavljan, a u jednoj od crkava manastirskog kompleksa pronađena je jedna od najznačajnijih riznica crkvenih predmeta na prostoru Srpske Pravoslavne Crkve. 

Manastirski kompleks čine tri crkve: sv. Nikole, Uspenja presvete Bogorodice, sv. Ilije, dva konaka i ostaci manastirskog bedema i kule.

Cene aranžmana ne obuhvataju individualne troškove putnika

Načini plaćanja:

  • Gotovinski
  • Platnim karticama

Na recepciji hotela Zlatarski biseri

Cena aranžmana po osobi


RSD500.00
  • Polazak sa parkinga Zlatarskih bisera
  • Dolazak u manastir Janja
  • Dolazak u manastir Banja
  • Planirani povratak u hotel Zlatarski biseri je 15h
  • Prevoz turističkim autobusom
  • Usluge pratioca grupe
  • Pokriveni troškovi organizacije putovanja

01/Mar/2016 30/Sep/2016

Rezervacije

Rezervacije

+381 656094673

+381 332611232