Kanjon Uvaca-Manastir Dubnica-Etno selo Štitkovo

Jednodnevni izlet , autobusom: Zlatarski Biseri – Kanjon Uvaca-Manastir Dubnica-Etno selo Štitkovo

Kanjon Uvaca nalazi se između Sjenice i Nove Varoši, između planina Javor i Zlatar. Kanjon Uvca poznat je po svojim ukrštenim meandrima, koje je reka usekla u krečnjačku stenu. Meandri Uvca postoje na tri mesta u kanjonu, a najatraktivniji se nalaze uzvodno od ušća reke Veljušnice, u oblasti po imenu Lopiža. Do njih je najlakše stići kolskim putem iz Sjenice.

Osim meandara, kanjon Uvca poznat je po tome što se u njemu gnezdi beloglavi sup, jedna vrsta lešinara imponzantne veličine, koja je pre dve decenije skoro izumrla.

Manastir Dubnica koji je posvećen Svetoj Trojici, nalazi se u selu Božetići, na prostoru između Zlatara i Javora, pored puta Nova Varoš-Ivanjica u Eparhiji Mileševskoj. 

Premа nаrodnom predаnju prvu crkvu nа ovom mestu podigаo je Sveti Sаvа, a na temeljimа Svetosаvske crkve podigаo je novu, u XVII. veku, sveti pаtrijаrh srpski Gаvrilo Rаjić-Rаšković, koji je obnovio i manastir Kovilje, kod Ivanjice. Nа temeljimа stаrog, podignut je 2007. godine, novi hrаm mаnаstirа Svete Trojice.

Pаtrijarh Gavrilo podigаo je crkvu nа stаrom mаnаstirištu kаo svoju rezidenciju i grobnu crkvu. Nа delovimа ostаtkа stаre crkve sаčuvаni su delovi živopisа. Turci su pаtrijаrhа Gаvrilа osudili nа smrt i obesili između dvа drvetа, zbog sumnje dа se dogovаrаo sа Rusijom o oslobаđаnju Srbije od Turаkа.

Nedaleko od Nove Varoši u uskoj dolini štitastog oblika, koju stvara reka Tisovica i njen izvor Vrelo koje je sa tri strane okruženo brdima, nalazi se selo Štitkovo. Poznato je po tome što su u njemu stolovali čuveni knezovi Raškovići.

Sve sačuvane kuće tipično su starovlaške i potiču s kraja 19.veka, o čemu svedoči i upisana godina gradnje na kućama. 1882.godine sagrađena je najstarija kuća u centru sela. Ovu jedinstvenu etno oazu zaštitio je Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva i stavio je pod zaštitu.

Kanjon Uvaca-Manastir Dubnica-Etno selo Štitkovo

Rezervacije

Cene aranžmana ne obuhvataju individualne troškove putnika

Načini plaćanja:

  • Gotovinski
  • Platnim karticama

Na recepciji hotela Zlatarski biseri

Cena aranžmana po osobi


RSD500.00
  • Polazak sa parkinga Zlatarskih bisera
  • Dolazak u manastir Dubnicu
  • Poseta etno selu Štitkovo
  • Poseta rezervatu Uvac
  • Planirani povratak u hotel Zlatarski biseri je 15h
  • Prevoz turističkim autobusom
  • Usluge pratioca grupe
  • Pokriveni troškovi organizacije putovanja

01/Mar/2016 30/Sep/2016

Rezervacije

Rezervacije

+381 656094673

+381 332611232